27. oktober 2000

EM 2000/19

 

BETÆNKNING

Afgivet af Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg

vedrørende

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indførselsafgifter

Afgivet til 2. behandlingen


Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har under behandlingen bestået af


landstingsmedlem Per Berthelsen (S), formand
landstingsmedlem Lars Sørensen (IA)
landstingsmedlem Hans Enoksen (S)
landstingsmedlem Daniel Skifte (A)
landstingsmedlem Mads Peter Grønvold (K)


Landstingets Skatte- og afgiftsudvalg har på sine møder den 6. og 26. oktober 2000 behandlet forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indførselsafgifter.

Udvalget har med tilfredshed konstateret, at forslaget vil lette taxavognmændenes økonomi i forbindelse med udskiftning af vognparken samt at gøre det lettere at etablere sig i branchen.

Denne lettelse sker ved, at vognmanden alene skal betale halvdelen af afgiften ved hyrevognens indførsel, medens vognmanden skal stille sikkerhed i hyrevognen for den anden halvdel. Den afgift, der er stillet sikkerhed for, skal kun betales, såfremt hyrevognen sælges inden den har kørt 250.000 km, eller inden den har kørt i 5 år og mindst 175.000 km. Sælges hyrevognen efter 3 eller 4 år, skal der kun efterbetales 25 % henholdsvis 10 % af den afgift, der er stillet sikkerhed for.

Skatte- og afgiftsudvalget er endvidere enig med Landsstyret i, at det skal være en betingelse for, at alene halvdelen af afgiften skal betales ved hyrevognens indførsel, at nye hyrevogne skal være forsynet med et kontrolapparat, der skal registrere, om der er passagerer i hyrevognen under kørslen for på denne måde at stoppe den såkaldte "sorte kørsel".

Skatte- og afgiftsudvalget skal i denne forbindelse erindre om, at en hyrevogn er en personbil, der alene benyttes til erhvervsmæssig befordring. Dette betyder, at der er fuld ret til fradrag for udgifterne, og at der er fuld ret til afskrivning af bilens anskaffelsessum.

Skatte- og afgiftsudvalget har noteret sig, at Landsstyret i forelæggelsesnotatet har oplyst, at Landsstyret i sammenhæng med nærværende forslag vil søge at etablere lovgivning om taxakørsel.

Skatte- og afgiftsudvalget skal opfordre til, at Landsstyret iværksætter en undersøgelse af hele taxabranchen, således at der skabes et veldokumenteret grundlag for Landstingets beslutninger om regulering af taxabranchen.

Undersøgelsen skal ligeledes skabe grundlag for at betragte taxaerhvervet som et egentligt erhverv med velregulerede forhold for både taxavognmændene og taxachaufførerne.

Undersøgelsen skal resultere i, at Landsstyret meget gerne til Landstingets forårssamling 2001 fremsætter den fornødne lovgivning.

Et enigt Skatte- og afgiftsudvalg skal hermed indstille forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indførelsesafgifter til vedtagelse af Landstinget.

 

Per Berthelsen


Hans Enoksen

Lars Sørensen

Daniel Skifte

Mads Peter Grønvold